Shpërthimi i hepatit misterioz, shkencëtarët po studiojnë lidhjen mes infektimeve dhe kontaktit me qentë

Shkencëtarët janë duke studiuar nëse ekziston një lidhje e mundshme midis qenit dhe rritjes së rasteve të fundit të hepatitit misterioz tek fëmijët në Mbretërinë e Bashkuar, raporton Sky News.Më shumë se 160 raste janë regjistruar në shpërthimin aktual, por arsyeja e infektimeve është ende e paqartë.Nga pyetësorët me familjet ka rezultuar “numër relativisht i lartë i familjeve që kanë një qen ose kanë qenë të ekspozuar ndaj qenve”, tha Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar.Sipas tyre, 64 nga 92 rastet me të dhëna të disponueshme, përmendin se kanë pasur kontakte me qen.UKHSA tha se “rëndësia e këtij zbulimi është duke u eksploruar”, por se mund të jetë një rastësi sepse pasja e një qeni është e zakonshme në Mbretësinë e Bashkuar.Askush nuk ka vdekur nga rastet aktuale të infektimeve, megjithëse 11 fëmijë në Mbretërinë e Bashkuar kanë pasur nevojë për transplantim të mëlçisë dhe autoritetet shëndetësore theksojnë se rreziku për t’u prekur nga hepatiti është “jashtëzakonisht i ulët”.Hepatiti është inflamacion i mëlçisë dhe zakonisht shkaktohet nga një infeksion viral ose dëmtim i mëlçisë nga alkooli.