Google: Telefonat Apple dhe Android janë hakuar nga “spiunët” italianë

Mjetet e hakerimit të një kompanie italiane janë përdorur për të spiunuar telefonat inteligjentë të Apple dhe Android në Itali dhe Kazakistan. Gjetjet e Google (GOOG) në RCS Lab vijnë ndërsa rregullatorët evropianë dhe amerikanë peshojnë rregullat e reja të mundshme mbi shitjen dhe importin e spyware.

Apple (AAPL) dhe qeveritë e Italisë dhe Kazakistanit nuk iu përgjigjën menjëherë kërkesave për koment. RCS Lab tha se produktet dhe shërbimet e saj janë në përputhje me rregullat evropiane dhe ndihmojnë agjencitë e zbatimit të ligjit të hetojnë krimet.

“Personeli i RCS Lab nuk ekspozohet dhe as nuk merr pjesë në asnjë aktivitet të kryer nga klientët përkatës,”- i tha agjencisë Reuters në një email, duke shtuar se dënon çdo abuzim të produkteve të saj.

Google tha se kishte ndërmarrë hapa për të mbrojtur përdoruesit e sistemit të saj operativ Android dhe i paralajmëroi ata për spyware.

Industria globale që prodhon spyware për qeveritë është në rritje, me gjithnjë e më shumë kompani që zhvillojnë mjete përgjimi për organizatat e zbatimit të ligjit. Aktivistët kundër mbikëqyrjes i akuzojnë ata se po ndihmojnë qeveritë që në disa raste po përdorin mjete të tilla për të goditur të drejtat e njeriut dhe të drejtat civile, raporton CNN.