Ngjela Nxjerr Saliun “La.Kuriq”: Berisha I Pagoi Një Thes Me Euro Avokatit Vetëm Për Blof Në Francë! Ja Provat Dhe Si SPAK Do Hyjë Në Lojë

Avokat i njohur, Spartak Ngjela ka komentuar situatën politike në vend, duke e ndalur theksin tek opozita dhe ecuria e reformës në drejtësi. Gjatë një interviste për gazetën “SOT”, avokat Ngjela shprehu bindjen se prô t℮sta e 7 korrikut e thirrur nga ish-kryeministri Sali Berisha dhe Lëvizja Socialiste për Integrim, sipas tij, ishte një dështim dhe një tubim kundër Shteteve të Bashkuara të Amerikës.
Më tej ai, âk ůzoi Berishën se luajti blofin me gjyqin ndaj Blinken në Francë, ndërsa zbuloi se avokati francez i mori një thes me para kreut të Foltores dhe e mashtroi. Po ashtu, avokat Ngjela ka zbuluar edhe kohën se kur do nisë goditja ndaj “Peshqve të Mëdhenj” dhe si SPAK do hyjë në lojë për Berishën që ta çojë pas hekurave.
-Zoti Ngjela, pak ditë më parë u zhvillua prô t℮sta që u organizua nga ish-kryeministri Sali Berisha. Si ju duk pjesëmarrja në atë prô t℮stë? Protestën e ndoqa me vëmendje dhe e di se sa ishin si numër dhe mund të them se gazetaria ka gabuar rëndë me falsitetin që tregoi në lidhje me pjesëmarrjen. Po pse donin ata dhe po ashtu edhe Saliu që të krijonin një falsitet në lidhje me pjesëmarrjen? Sepse ata mendonin se duke gënjyer ose duke krijuar një falsitet të tillë do të ndryshonte mendimi i politikës amerikane për “non gratën” që shpalli pak kohë më parë Amerika ndaj Saliut. Por, pyetja që grihet është e thjesht.
Këta optikën amerikane do të gënjenin? Pyetja është akoma më e thjesht, po dron pse nuk doli këtë herë në prô t℮stë, a u pa gjë dron në prô t℮stë? Jo. Dronin e lanë dy sekonda dhe më pas e hoqën sepse pjesëmarrësit dukeshin që ishin shumë larg njëri- tjetrit. Që të gjithë e dinë që ajo ishte një falsitet kjo nuk diskutohet. Tani ngrihet pyetja këta janë me shqiptarët, apo janë kundra?
Por, gabimin e ka bërë edhe media nuk mund të gënjej dot media sado që të paguhet në funksion të interesit të shqiptarëve dhe nuk fituan asgjë. Çështja është edhe më e thellë, a mund të ndalojë në Shqipëri reforma antikôrr ůpsion që po drejtohet nga politika amerikane? Nuk ka mundësi që të ndaloj, sepse politika amerikane është shprehur vet në rangjet më të larta deri tek sekretari amerikan i shtetit që ne i jemi zotuar shoqërisë shqiptare për të eliminuar kôrr ůpsionin e niveleve të larta në Shqipëri. Tani do heqin dorë nga zotimi ata sepse gënjen Saliu me një truk ordiner, e kanë kapur të gjithë. Përderisa do të vazhdojë lu.fta antikôrr ůpsion, ne presim që të fillojë, por pyetja që ngrihet është se si do filloj lu.fta dhe nga do fillojë.
-Ish-kryeministri Sali Berisha ka paralajmëruar se në prô t℮stën e radhës do të rrëzojë me çdo kusht qeverinë? Sali Berisha edhe për këtë prô t℮stën që zhvilloi pak ditë më parë tha se do rrëzojë Ramën. Përderisa gazetaria e di që ai e ka thënë këtë se do rrëzojë Ramën dhe nuk bëri asgjë, pse do të bëjë tek prô t℮sta tjetër. Në një shtet demokrat nuk merren pushtetet me revoltë, por merren me vota. Ajo që shoh unë tek opozita është se ekzistenca e një njeriu si Saliu që është “non grata” në Amerikë nuk lu.fton për Partinë Demokratike, por lu.fton për vete dhe le ta dëmtojë Partinë Demokratike.
Partisë Demokratike i intereson që të nxjerr një lidership të ri dhe të kërkojë zgjedhje të reja. A ka arsyetim logjiko-politik që Shqipëria duhet të shkojë në zgjedhje të reja? Sigurisht që ka, por kështu si janë të përçarë e dinë që nuk fitojnë. A do kalojë PD në një reformë për të nxjerr lidership të ri, i cili të ketë doktrinën e tij të saktë dhe të gjej arsyetimin logjiko-politik për zgjedhje të reja? Këtë po presim.
Teksa ka komentuar gjyqin që nisi në Francë kundër sekretarit amerikan të shtetit Antony Blinken, ish-kryeministri Sali Berisha e pranoi se gjyqi dështoi. Cili është komenti juaj lidhur me këtë? Unë e kam thënë se ai po lodhet kot me gjyqin në Francë sepse nuk është nënshtetas francezë. Nuk është subjekt i drejtës franceze, Saliu duhet që të ishte subjekt i të drejtës së atij shteti që të përfitonte ato që kërkonte. E gënjyen, i morën ato lekët dhe e lanë rrugëve. Avokati që e mori përsipër atë çështje, ose kanë qenë mashtrues ose ka qenë i paaftë.
-Sipas jush, nga duhet që të filloj lu.fta antikôrr ůpsion në Shqipëri? Kam përshtypjen që pa ikur presidenti Ilir Meta nuk mund të filloj dot goditja antikôrr ůpsion në nivele të larta, sepse ai ka të drejtën e faljes. A mundet ai që rast pas rasti të fal kôrr ůpsion? Jam i bindur se po, sepse edhe presidenti Meta është i âk ůzuar për kôrr ůpsion, madje sot në funksion të âk ůzës së tij për kôrr ůpsion nuk e takon asnjë personalitet ndërkombëtar. Përpara një gjendje të tillë janë dy aspekte, një aspekt është që shoqëria shqiptare është duke pritur suksesin e saj, se lu.fta antikôrr ůpsion është sukses për një shoqëri. Ne këtë lu.ftë nuk e bënim dot me forcat tona sepse të kôrr ůptuarit që kanë pushtetin dhe kanë qenë në pushtet këto 30 vite i kanë marr masat.
Ka qenë i kôrr ůptuar pushteti gjyqësor, është konstatuar që politika amerikane me ekspertizën e vet nëpërmjet ONM-së filloi lu.ftën antikôrr ůpsion në qarqet e pushtetit gjyqësor dhe deri më tani kanë dal 6 për qind e pushtetit gjyqësor, si prokuror ashtu edhe gjyqtar që kanë kaluar në sitën e vetingut, atëherë duhet të themi që ishte e pamundur që me atë pushtet gjyqësor që të goditej kôrr ůpsioni.
Kemi lëvizje në dy rrafshe, në rrafshin e pushtetit gjyqësor, i cili po goditet për të krijuar një pushtet gjyqësor normal dhe të drejtë dhe aspekti i dytë është që kemi në anën tjetër edhe përpjekjet e kôrr ůpsionit të lartë shtetëror që po bënë të gjitha përpjekjet për ti shpëtuar rrjetës antikôrr ůpsion, ose reformës antikôrr ůpsion. Këto të dyja janë në kontradiktë me njëri-tjetrin. Por, problemi është deri në këto momente se politika amerikane dhe politika ndërkombëtare me anë të ONM-së e cila nuk ka asnjë shqiptar në përbërjen e vet ka krijuar SPAK-un. SPAK është shpresa jonë.
-Le të ndalemi pak tek SPAK duke qenë se edhe ju e përmendet. Sipas jush, pse nuk po vepron SPAK? Këtë nuk mund ta dimë të saktë, por them se SPAK pret edhe largimin e presidentit, por edhe pret që të grumbullojë sa më shumë prova që duhet që ti vijnë nga FBI-ja ose âk ůza amerikane. Pas kësaj do të shohim se duhet që të fillojë një aksion i plotë ligjor kundër kôrr ůpsionit në Shqipëri, sepse SPAK tani është i formuar.
-Sa i përket të ngelurve në procesin e vetingut, mendoni se duhet që të hetohen duke qenë se është vendosur edhe si kusht për vendin për tu anëtarësuar në Bashkimin Evropian? Në fakt kanë hyr në hetim disa dhe i kanë nxjerr gjykatat. Por, duhet që të kemi parasysh një gjë, që gjykata do prova të plota. Deri tani ata janë eleminuar, flas për gjyqtarët dhe prokurorët sepse nuk kanë pasur mundësi që të justifikojnë pronat e tyre ose paratë që kanë dhe nga ana tjetër nuk kanë justifikuar edhe nivelin profesional, por këto janë kërkesa të plota ligjore që nuk të çojnë në dënim penal, por të çojnë në pushimin tënd si gjyqtar ose si prokuror.
ONM-ja i ka cilësuar ose i ka hetuar që nuk kanë pasur mundësi që të justifikojnë pronat e tyre, por ky nuk është kr.im. Po hetimi penal dhe kri.minal si duhet që të eci? Hetimi penal do prova, sepse juridikisht dhe procedurialisht në funksion të provës penale edhe nëse gjykata është e bindur se ai ka âb ůzuar nëse s’ka prova nuk e dënon dot. Atëherë çfarë do bëjë hetimi për të provuar se ata kanë pasuri të paligjshme dhe të pajustifikuar? Është një hetim shumë i vështirë.Por, a do ta arrij prokuroria shqiptare dhe SPAK dhe Byroja Kombëtare e Hetimit që t’jua provojë gjyqtarëve se pasuria e pajustifikuar vjen nga një vepër penale, për këtë duhet që të presim dhe të shohim.