Volkswagen sjell giga-fabrikën e makinave elektrike – Investimi prej 20 miliardë euro do të ofrojë 20 mijë vende pune!

Në prani të kancelarit gjerman Olaf Scholz dhe drejtuesve të lartë të grupit Volkswagen, duke filluar nga numri një Herbert Diess, u hodh guri i parë për ndërtimin e giga-fabrikës në Salzgitter për makina elektrike.

Në fabrikën historike gjermane, ku lindën motorët dhe makinat si K70, përfundon epoka e pistonëve dhe fillon revolucioni litium-jon. Por nuk bëhet fjalë vetëm për krijimin e një fabrike të re baterish, që është zemra e makinave elektrike, e atyre që nga viti 2035 do të jenë të vetmet që mund të shiten në Europë, por për lindjen e një kompanie të re brenda grupit. Ajo do të quhet PowerCo dhe do të ketë një detyrë strategjike: të mbikëqyrë dhe menaxhojë të gjitha aktivitetet në pjesën e përparme të baterive të Grupit Volkswagen.

Me PowerCo, Gjermania dhe industria e saj e automobilave po rifillojnë kështu sfidën teknologjike dhe të punësimit me një investim prej mbi 20 miliardë euro deri në vitin 2030, një qarkullim të vlerësuar prej 20 miliardë euro në vit dhe krijimin e 20,000 vende pune sipas planit në Europë për të ndërtuar gjashtë gjigafabrika në vitet e ardhshme në kontinentin e vjetër. Në veçanti, tani për tani, këto fabrika janë planifikuar në Gjermani, Hungari, Republikën Çeke dhe Spanjë. Përveç kësaj, Volkswagen planifikon të hapë dy gjigafabrika të tjera të baterive në Evropë deri në vitin 2030. Së bashku, 6 fabrikat e mëdha do të kenë një prodhim të kombinuar prej 240 GWh në vit. Investime që në të ardhmen do të përfshijnë edhe Amerikën e Veriut me impiante të reja të dedikuara edhe për prodhimin e baterive.