Njëri ‘Non’ Grata, Tjetri Sigurims/ Një Akt Amerikan Për Rajonin: Ja Pse Berisha-Meta Kanë Përballë SHBA-Në Dhe Jo Ramën

Një grup senatorësh amerikanë kanë propozuar një “Akt për Demokracinë dhe Avancimin e Ballkanit Perëndimor”, sipas të cilit Shtetet e Bashkuara do të përdorin

 

ndikimin e tyre në aleancën e NATO-s për të “ruajtur një mjedis të sigurt në Bosnje”, veçanërisht nëse Rusia bllokon zgjerimi i misionit EUFOR në atë vend.

 

Akti thotë se zgjatja e misionit EUFOR është “në interesin e sigurisë kombëtare të Shteteve të Bashkuara”.

 

Në nëntor, Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara do të votojë për zgjatjen e misionit EUFOR, të cilin Rusia deri tani e ka kundërshtuar fuqishëm.

 

Senatorja demokrate Jeanne Shaheen, së bashku me Senatorin Roger Wicker, të cilët të dy kryesojnë nënkomitetin për Evropën e Komitetit të Politikës së Jashtme,

 

prezantuan legjislacionin që synon të “mbështesë zhvillimin ekonomik në rajon nëpërmjet infrastrukturës, tregtisë dhe nismave kundër korrupsionit,

 

duke përfshirë sanksionet e legalizimit për të penguar aktivitetet destabilizuese në Ballkanin Perëndimor”.

 

Projektligji do të detyrojë Shtetet e Bashkuara të inkurajojnë NATO-n dhe BE-në të “rishikojnë mandatet dhe pozicionin e tyre në Bosnje për të siguruar që ata të luajnë një rol proaktiv në krijimin e një mjedisi të sigurt dhe të sigurt, veçanërisht një mjedisi mbrojtës.

 

Në NATO, Shtetet e Bashkuara duhet të inkurajojnë planifikimin dhe mbështetjen e aleancës për forcat ushtarake ndërkombëtare “për të ruajtur një mjedis të sigurt në Bosnje, veçanërisht nëse Rusia bllokon riautorizimin e misionit në Kombet e Bashkuara”

 

“Në mes të luftës së Rusisë në Ukrainë dhe ambicieve të qarta të Putinit për të përhapur ndikimin keqdashës në të gjithë Evropën Lindore, marrëdhënia e Shteteve të Bashkuara me Ballkanin Perëndimor është vendimtare. Kjo është arsyeja pse unë jam krenare që prezantoj legjislacionin e ri dypartiak që forcon tregtinë dhe investimet midis SHBA-së dhe Ballkanit Perëndimor, duke çrrënjosur korrupsionin vendas dhe duke ligjësuar sanksione kundër aktorëve destabilizues – të gjitha këto hapin rrugën për një integrim më të shpejtë euroatlantik”, tha senatorja Shaheen.

 

“Gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor – Shqipëria, Bosnja, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia – formojnë një rajon pluralist, multietnik në zemër të Evropës, i cili është vendimtar për paqen, stabilitetin dhe prosperitetin evropian”, thuhet në Akt.

 

Akti për Demokracinë dhe Prosperitetin e Ballkanit Perëndimor përcakton:

 

Vendos një iniciativë për tregtinë rajonale dhe konkurrencën ekonomike, e cila do të forconte demokracinë, zhvillimin ekonomik dhe prosperitetin në rajon.

 

Krijon një iniciativë kundër korrupsionit që drejton Sekretarin e Shtetit të SHBA-së për të ofruar asistencë teknike për çdo vend të Ballkanit Perëndimor në zhvillimin e një strategjie kombëtare kundër korrupsionit.

 

Dekreton dy urdhra ekzekutivë të Shtëpisë së Bardhë që do të autorizonin sanksione kundër atyre që kërcënojnë paqen dhe stabilitetin në Ballkanin Perëndimor dhe që përfshihen në sjellje korruptive.

 

“Ky legjislacion do të dërgonte një sinjal të fortë dypartiak se Shtetet e Bashkuara janë të përkushtuara për të mbështetur diplomacinë në rajon,” tha senatori republikan Roger Ëicker.

Ndërsa lufta e Putinit tërbohet në Ukrainë, ne nuk duhet të harrojmë paqen e fituar me vështirësi në Ballkan, pas dhunës së tmerrshme pas shpërbërjes së Jugosllavisë. Shtetet e Bashkuara dhe aleatët tanë kontribuan shumë për t’i dhënë fund atij konflikti të tmerrshëm dhe ky legjislacion rikonfirmon angazhimin tonë për të parë një të ardhme të qëndrueshme për rajonin – një të ardhme që është e rrënjosur fort në Perëndim,” tha senatori Dick Durbin.

 

“Ruajtja e paqes në Ballkan është thelbësore për sigurinë evropiane, veçanërisht pasi Putini po bëhet gjithnjë e më i dëshpëruar në Ukrainë dhe mund të kthehet në vende të tjera. Gjatë udhëtimit tim në rajon këtë pranverë, ishte e qartë se Shtetet e Bashkuara duhet të thellojnë angazhimin tonë. Ky Akt do të forcojë lidhjet SHBA-Ballkan, do të zgjerojë mundësitë ekonomike dhe do të mbështesë përpjekjet për të çuar përpara demokracinë dhe për të çrrënjosur korrupsionin”, tha senatori demokrat Chris Murphy.

 

Nga përmbajtja e këtij Akti, kuptohet qartë se pse SHBA nuk do lejojë destabilitet në rajon, duke goditur më parë figura me impakt rrezikshmërie për një gjë të tillë. Në rastin e Shqipërisë, i tillë shihet Berisha, tashmë i shpallur “non grata”, por dhe ortaku i tij politik Meta, goditja ndaj të cilit po vjen me hapjen e një dosjeje që zbulon të kaluarën e tij kompromentuese si ish-bashkëpunëtor i Sigurimit të Shtetit. Nuk është e vështirë të kuptohet se pas këtij zhvillimi të fundit në politikën shqiptare qëndron SHBA. Ashtu siç nuk është e vështirë të kuptohet se Uashingtoni nuk do lejojë riardhje në pushtet të dyshes Berisha-Meta, të cilët i sheh dhe si destabilizues.