Sulmi bërthamor”/ ‘Të pasurit e botës’ po ndërtojnë strehimore me pishina për të shpëtuar veten

Sa afër mund të jetë një sulm bërthamor? Perspektiva e një goditjeje të tillë për Britaninë nuk është dukur kurrë më reale, me Vladimir Putinin dhe miqtë e tij që kërcënojnë të fshijnë Londrën dhe kryeqytetet e tjera perëndimore nga harta në përshkallëzimin e fundit të luftës në Ukrainë.

Të dielën e kaluar, televizioni shtetëror rus transmetoi kërcënime nga anëtari i Dumës së Shtetit, Andrei Guruliov, i cili e quajti Britaninë “rrënjën e çdo të keqeje” dhe me cinizëm tha se mund të shndërrohej në një “shkretëtirë të Marsit” nga armët bërthamore ruse. Vetë Putini paralajmëroi se “ky nuk është një bllof”, në dukje të gatshëm të rrezikojnë të përshpejtojnë Harmagedonin me bomba që do të digjnin qiellin me kapsulën e njëmijë diejsh. Miliona njerëz do të digjeshin menjëherë dhe madje edhe për ata që i mbijetonin shpërthimit fillestar ose lëshimit të mëpasshëm të radioaktivitetit, do të kishte pak shpresë për të mbijetuar. Ndërsa zjarret shpërthyen, re të mëdha tymi toksik do të ngriheshin në atmosferë, duke bllokuar rrezet e diellit dhe duke shkaktuar një ftohje të rëndë të planetit. Kjo do të vriste të korrat dhe do të shkaktonte një uri botërore që do të zgjaste për shumë vite.

 

Në një botë ku fqinjët vriten për mbetje, duket e pabesueshme që dikush do të shqetësohej se si t’i ngrohin pishinat e tyre ose të luajnë fushën e tyre të golfit nëse godet holokausti bërthamor. Megjithatë, pikërisht kështu shpresojnë miliarderët e botës të përjetojnë një Apokalips të tillë bërthamor, apo ndonjë katastrofë tjetër globale, sipas një libri të ri magjepsës që zbulon planet e tyre të përpunuara për të mbijetuar, ndërsa ne të tjerët vdesim.